söndag 15 juni 2008

Kampen om ett fritt vastsahara fortsatter!

Vi har inte haft mojlighet att skriva blogg sedan vi kom till 27 Februari-lagret. Varmen har legat pa och de har inte haft nagon kontakt med natet.

Men nu ar vi har och alla kan nog halla med om att detta ar en plats som inte gar att beskriva med ord. Det allra forsta vi slogs av var hur odmjuka och givmilda vara vastsahariska vanner ar. De har levt och vaxt upp i kampen under manga, manga ar och andahar de kraften och orken att fortsatta sin kamp. Familjerna har tagit emot oss med oppna armar och man kanner sig nastan som hemma.
Detta gor att vi alla ar taggade till tusen och vi ser fram emot varat fortsatta arbete under de tio dagar vi har kvar har i lagret.


Under vara tre forsta dagar fanns varan forbundsordforande, Jytte Guteland, var internationella forbundsombudsman, Magnus Manhammar och Johan Buser, afrikaansvarig pa plats.


Detta innebar att forsta tiden var hektiskt och valdigt intressant. Vi fick se 27 Februari-lagrets Sjukhus, Kulturhus, klassrum, korskola for kvinnor, traffa kvinnor som utbildade sig inom IT.
Vi var aven pa en kongress dar Presidenten talade och Jytte fick mojligheten att visa vastsaharierna att vi star bakom deras kamp om ett fritt vastsahara.
Till sist blev vi bjudna pa middag hos presidenten och det var samma dag som Jytte, Magnus och Johan skulle fara hemat igen. Jytte, Magnus och Natascha, varan deligationsledare holl varsitt tal och overlamnade gavor till presidenten som ett tecken pa att vi star bakom deras kamp tills vastsahara kan bli ett erkannt land.


Vi alla mar bra och arbetet har bara borjat!


Linda Elmerup, vastsaharavolontar

tisdag 3 juni 2008

SSU's västsaharadeligation 08

Och så var det dags igen. Det var varit för tyst för länge på den här bloggen. Men nu tar vi nya friska tag och lovar att uppdatera den kontinuerligt. Även om bloggen varit vilande så kan jag lova er att deligationen som åkte ner förra året har arbetat ihjäl sig för att få upp västsaharafrågan på dagordningen.


På lördag åker en ny deligation till de västsahariska flyktinglägren utanför den algeriska staden Tindouf. På bilden syns från vänster:

Mikael M Karlsson, Borås
Linda Elmerup, Karlstad
Johanna Englander, Simrishamn
Alvina Erman, Lund
Setareh Seydalzadeh, Stockholm
Eduardo Cornejo, Växjö
Natasa Mirosavic, Helsingborg
Oscar Petterson, Piteå

Och med oss i år under resans första dagar har vi även SSU:s ordförande Jytte Guteland, Magnus Manhammar (förra deligationsledaren samt nuvarande internationell ombudsman för SSU) och slutligen Johan Buser som är ansvarig för Afrika i förbundsstyrelsen.

Årets resa kommer att fokusera på att samla information till att skapa opinion i Sverige. Det är fortfarande så att många, alltför många, inte känner till Västsaharakonflikten. Sen kommer vi att ha seminarier om SSU och SSU:s västsahariska motsvarighet Ujasario's roll, hur vi organiserar oss och vilka frågor vi fokuserar på som ungdomsförbund. Nytt för i år är ett kvinnoseminarium som kommer handla om kvinnors situation i politiken och samhället. Följ gärna vår resa här på bloggen!