lördag 31 januari 2009

Borås visar sin solidaritet

"Härligt att se att ni gör något. Västsahara måste upp på dagordningen!"
Förbipasserande Boråsare.

Idag samlades ett 30-tal personer på Stora Torget i Borås för att visa sin solidaritet med Västsahara. Hundratals flygblad delades ut och flera Boråsare stannade till och undrade vad som föregick. Väldigt många uttryckte sitt stöd för Västsaharas sak. En av talarna under manifestationen var Lena Thunberg som är chefredaktör på tidningen Västsahara;

- För en demonstration likt denna hade vi kunnat bli fängslade i Västsahara. Det marockanska militären utsätter västsaharierna för ett ofattbart övergrepp. Vi måste sätta stopp för detta nu! Sa hon och fick applåder av åhörarna.

Sveriges Radio rapporterar om manifestationen här. BT här.
Läs pressmeddelandet här.

måndag 26 januari 2009

Frihet eller död.

Frihet eller död. Jag läser orden på ryska ”svoboda ili smert”, i Åsne Seierstads bok ”Ängeln i Groznyj” som handlar om Tjetjenien men för mig kommer orden alltid vara länkade till Västsaharakonflikten.

Första dagen i de västsahariska flyktinglägren 2007, satt vi och pratade med en kille som precis kommit hem från sin militära tjänstgöring. Han pratade om befrielsekampen, om självständighetsdrömmen. Han pratade om frihet och han pratade om död. Om risken av att han var tvungen att offra sitt liv för sitt folks frihet.

Frasen har återkommit, gång på gång. I olika samband men med samma resonemang. Man hade offrat sitt liv för sitt folks frihet, för utan frihet vad innebär det att ha ett liv? Inget. I vissa mindre framtidsoptimistiska stunder hörde jag människor säga att döden förmodligen var den enda friheten de skulle få möta. Frasen har satt sig i mitt huvud. Jag läser dem i formen av ryska ord men känner dem med västsaharisk synvinkel.

Framför mig ser jag en katastrof. Hur den västsahariska fredliga kampen tvingas övergå till en ren militant kamp i ett rent desperat försök för att uppmärksamma den marockanska ockupationen av Västsahara. Hur västsaharierna tvingats ut i krig för att vi vänt dem ryggen åt och rationaliserat bort deras kamp för självständighet. Deras rätt till frihet. Ett krig hade utan tvekan lett till ett fruktansvärt nederlag för Västsaharierna på många punkter; förutom på en punkt. Det hade satt deras kamp på kartan. Hur undviker man krigsföring, självmordsbombare och raketbeskjutningar när omvärlden känner till de konflikter som använder sig av sådana metoder men inte västsahariernas kamp?

Orden frihet eller död väcker ilska, sorg och rädsla hos mig. De två ord, som återkommer i alla frihetsrörelser. De går inte att förneka men det går att förhindra. Det behöver inte vara frihet eller död. Det hade bara kunnat vara frihet. Utan död. Utan ilska. Utan sorg. Utan rädsla. Bara frihet.

Västsaharaeldsjälar över hela världen arbetar mot klockan, mot den växande frustrationen och mot den växande misstron på omvärlden. Vi behöver en förändring snart men framför allt får vi inte ge upp hoppet om att frihet kan komma utan död, även när västsaharierna verkar ge upp hoppet.

Jag fick frågan ett tag sedan varför jag arbetar med den västsahariska frågan. Detta är en del av mitt svar, men det fullständiga svaret är ett komplext svar på en lätt fråga. Jag lovar dock att spendera mitt liv med att arbeta för deras sak, fram till deras frihet (och efter) eller min död.

onsdag 7 januari 2009

Hela Borås reser sig!

"Är det någonstans revolutionen kommer börja så är det i Borås" Nyhetsuppläsare på Sveriges Radio.

Den 31 januari samlas hela Borås på Stora Torget för att visa sin solidaritet med Västsahara. Då anordnar nämligen SSU Borås och Vänsterpartiet i Borås en manifestation för ett fritt Västsahara. Samling klockan 12.00. Tal av Mikael M Karlsson från SSU, Anna Gustavsson från Vänsterpartiet och Lena Thunberg som är chefredaktör för tidningen Västsahara. Utöver det blir det flygbladsutdelning och underhållning för hela slanten!

Alla folks frihet - Hela världens fred!