söndag 7 september 2008

Hur skulle du må utan ett ben eller arm?

Denna titel sätter jag på dagens inlägg för att uppmärksamma den situation vi finner längst muren. Världens längsta mur har också ett av världens största (eller i alla fall mest vidsträckta) minfält att dras med. I kriget använde båda sidorna sig av minor men sedan freden har Polisario både förstört sina egna minor och stött operationer att desarmera de som placerats ute i naturen. Marocko däremot har inte gjort något liknande och har t.o.m. försökt att sätta käppar i hjulet för de internationella organisationer som vill komma och desarmera minor i området.
Detta vittnar om den brutalitet man utövar från Marockos sida. För det är få eller inga militärer som skadas av minorna utan huvudsakligen civilbefolkningen. Det pågår inget krig med vapen utan endast ett väpnat förtryck från en sida.


I de befriade delarna av Västsahara jobbar en internationell organisation med huvudsakligen västsaharisk personal för att desarmera alla minor och kvarvarande bomber de kan. De kallas Landmine Action Western Sahara och vi fick träffa dem under vår resa till Tifariti. Ett stort problem som är unikt i Västsaharas fall är att ingen vet var minorna och bomberna numera finns; De rör nämligen på sig. Saharas sand blåser och transporterar enheterna ibland långt ifrån där de ursprungligen placerades.
Andra stora problem är utrustning som strejkar och fordon som fastnar i sanden. För allt detta krävs pengar som inte finns i en nog stor utsträckning.

För mer information om Landmine Action Western Sahara, besök LMA's hemsida. Det finns även en informationsfilm om deras arbete i Västsahara på youtube.

Sahara Libre!

// Oscar Pettersson, SSU Norrbotten

Inga kommentarer: