torsdag 17 september 2009

Agera för Västsaharas frihet Bildt!

Den 5 augusti 2009 stoppade marockansk säkerhetspolis sex ungdomar från Västsahara från att resa till London för att delta på en fredskonferens organiserad av organisationen Talk Together. Ingen motivering gavs till varför de stoppades, att de blott var västsaharier var skäl nog för Marocko att vägra låta dem lämna landet för en fredskonferens. Detta är bara ett av många exempel på hur Marocko trakasserar västsaharier som kämpar för sina mänskliga rättigheter. När Sverige håller i EU:s ordförandeklubba i höst borde det vara självklart för regeringen att föra upp denna fråga på dagordningen, tyvärr syns inga tecken på det från Reinfeldt och Bildt.

Västsahara är sedan 1975 ockuperat av sitt nordliga grannland Marocko. Tusentals västsaharier har fördrivits ut i öknen där de lever under katastrofala villkor i flyktingläger. För den del av befolkningen som bor kvar i det ockuperade området är vardagen fylld av övergrepp. Godtyckliga tillfångataganden, ”försvinnanden” och tortyr är en del av vardagen för det västsahariska folket. Västsaharier ses som andra klassens medborgare och diskrimineras konstant av de marockanska myndigheterna. Listan skulle kunna göras längre, men det behövs inte. Övergreppen mot det västsahariska folket borde för länge sen passerat gränsen för vad omvärlden kan tolerera. Tyvärr har omvärlden åter valt att blunda för övergreppen.

Ockupationen av Västsahara pågår inte i ett vakuum. Marocko agerar inte helt på egen hand oavsett vad omvärlden gör. Tvärtom skulle inte Marockos förtryck av det västsahariska folket kunna fortgå om det inte var för det, direkta likaväl som indirekta, stöd omvärlden gett ockupationsmakten. Marockos nordliga granne EU har ett handelsavtal med Marocko som ger oss rätten att fiska i Västsaharas vatten. Ockupationsmakten har alltså gett oss förmånen att profiteras oss på det ockuperade folkets naturresurser, och vi har snällt tackat för vänskapsgesten. Profiten har så åter satts förre människovärdet. Samtidigt som vi ger vårt ekonomiska stöd till Marocko undviker EU att kritisera ockupationen och förtrycket. EU förvandlar på så sätt sig själv till olja i den marockanska förtryckarmaskinen. SSU:s kräver att vi istället förvandlar oss till gruset som sätter stopp för förtryckarmaskinens framfart.

Sverige har en historisk möjlighet att som ordförandeland i EU lyfta upp frågan om Västsaharas självständighet. Det borde vara en självklarhet att nyttja detta tillfälle för att kräva att fiskeriavtalet med Marocko rivs upp och att EU börjar kritisera ockupationen och förtrycket av det västsahariska folket. Visserligen skulle det vara förvånade om denna kursändring skedde under Bildts tid som utrikesminister, men vi blir gärna förvånade.

Johan Dahlberg
Styrelseledamot SSU Frihet

Mikael M Karlsson
SSU:s Västsaharanätverk

Inga kommentarer: