tisdag 5 februari 2008

Västsaharierna fortsätter kämpa i motvind

Det är nu ett halvår sen vår vistelse i de västsahariska flyktinglägren. När vi lämnade lägret i juli var nya förhandlingar mellan Marocco och Polisario, under FN medlares närvaro, i annalkande. Men som väntat utmynnade inte sammankomsten i något större genombrott, båda parterna kom bara överens om att träffas igen, vilket i och för sig inte skall underskattas eftersom ett möte innan dess inte ägt rum på 7 år.

Konflikten är nu inne på sitt 33:e år. På måndag ska nya samtal om Västsahara inledas i New York. Polisario och de västsahariska folket uttryckte en stark frustration över det status quo läge som infunnit sig sen vapenstilleståndet 1991 när vi besökte dem i somras. Polisario deklarerar nu öppet att de är beredda att gå ut i krig om de kommande FN förhandlingarna inte leder till en lösning. Det skulle vara ett stort misslyckande om konflikten återgick till en väpnad konflikt, för alla inblandande, men framförallt för den västsahariska befolkningen.

En lösning på konflikten är möjlig, men det krävs också en uppslutning från omvärlden, framförallt krävs en ändrad hållning från Maroccos allierade USA och Frankrike, men också hårdare påtryckningar från EU och enskilda stater.

Redan den 1 januari i år blev man föga överraskad när man kunde lästa på "Daily Maghreb blogspot" om "America and the Western Sahara conflict" En tjänsteman på det amerikanska handelsdepartementet blev intervjuad kring nordafrikanska frågor och Västsahara kom på tal. En av frågorna handlade om USA kunde göra något för att lösa Västsaharakonflikten, svaret kunde summeras enligt följande: "Yes the U.S can do something about it,but no, it would not do anything to change the situation right now."
Som vanligt ligger rena ekonomiska motiv bakom, i sann Bush anda, dvs. det gäller att säkra USA:s oljetillgångar, och det kan eventuellt finnas på det Västsahariska territoriet, som Marocco i sin tur ockuperar.

De ekonomiska värdena tar idag alltför stor plats i vår värld, vilket gör att människors mänskliga rättigheter försummas. USA och Frankrike ser enbart den ekonomiska vinningen med att stödja Marocko, utan att fundera över de levnadsförhållanden och kränkningar som den västsahriska befolkningen utsätts för. Det ska bli intressant och följa utvecklingen i samband med ett amerikanskt presidentskifte, kan det bidra till en förändring tro? Vi inom den socialdemokratiska organisationen kommer fortsätta kämpa för ett fritt Västsahara, och ökad respekt för mänskliga rättigheter.

1 kommentar:

SWAT POUR SAHARA sa...

http://www.youtube.com/watch?v=F0tKoJ_3GtE

Ni Sahraoui som är torterad från polisario ni är välkomna hela tiden till kongariket MAROCKO

Stockholm , Sverige
kram o stöd till SAHRAOUI I TINDOUF SOM ÄR TORETERAD OCH TVUNGNA MED HOT ATT STANNA I TINDOUF FRÅN DIKTATORCHEF POLISARIO

MAROCKO ÖPPNA HELA TIDEN SINA ARMAR TILL VÅRAN BRÖDER OCH SISTRAR SAHRAOUI ,VÄLKOMNA TILLBACKA,KRAM