måndag 6 april 2009

Bloggvärlden för Västsahara
Det är helt fantastiskt att Västsaharafrågan börjar klättra på dagordningen och inlägg i bloggvärlden kring Västsaharafrågan har ökat. Vi tänkte hjälpa till med att sprida de senaste inläggen som vi uppmärksammat.

Så här är ett blogginlägg från en av våra europaparlamentariker för socialdemokraterna Åsa Westlund där hon kräver Frihet åt Västsahara, Afrikas sista koloni. HBT-sossen har publicerat en debattartikel som kräver att regeringen agerar för mänskliga rättigheter och därmed för ett fritt Västsahara.

Ann Linde, som är socialdemokraternas internationella sekreterare (och Helsingborgare) är kolumnist i utrikesbloggen och publicerade nyligen ett inlägg där hon kräver att internationell rätt skall respekteras i Västsahara. Hon nämner bland annat att den svenska handelsministern är i Marocko med en företagsdelegation utan att ställa frågor om brotten mot mänskliga rättigheter och internationell rätt som begås av Marocko. Ann beskriver det bra när hon säger att:

"Inga besvärande frågor om Marockos ockupation av Västsahara kommer att ställas. Inga pinsamheter kommer att uppstå för att ministern tar upp hur västsaharierna som bor på av Marocko ockuperad västsaharisk mark behandlas, slängs i fängelse, berövas sina mänskliga rättigheter. Bara leenden och försäkringar om de goda förbindelserna, som inte tål att känsliga ämnen tas upp."


Västsaharas naturresurser exploateras olagligt och vår nuvarande regering reagerar inte alls. Det är makalöst. Skandalöst. Vi saknar ord. Den 15 april kommer Natasa Mirosavic (SSU:are) att hålla en föreläsning om Västsahara i stadsbiblioteket i Helsingborg (hörsalen kl.18.00). Från och med den 9 april och en vecka framåt kommer det dessutom att finnas en utställning om Västsahara på stadsbiblioteket. Ni är mer än välkomna dit om ni vill veta mer om Afrikas sista koloni.

Inga kommentarer: