måndag 2 juli 2007

VILKEN MUR? VILKEN OCKUPATION?

Det är de vanligaste frågorna vi får när vi berättar att vi kämpar mot en över 30 år gammal ockupation och mot världens längsta mur som delar ett land i två delar.


Är det Palestina, brukar folk fråga.

Nej, det är det inte.

Det är Västsahara!

I över 30 år har den marockanska armén ockuperat två tredjedelar av Västsahara. Trots inbördeskrig, FN-ingripande och protester från omvärlden har inte Marocko dragit sig tillbaka från Västsahara. Istället har man bara fortsatt att misshandla civilbefolkningen och utnyttja landets naturresurser. Marocko har till och med delat Västsahara på mitten genom att bygga världens längsta mur med taggtråd, cement och ett par miljoner minor.

Nu får det vara nog! Det västsahariska folket måste få sin frihet! Det är därför vi från SSU nu har bildat ett Västsaharanätverk. Efter många år av samarbete med befrielserörelsen Polisario kommer vi nu att intensifiera vårt samarbete med bland annat ett biståndprojekt som vi sätter igång med den 4 juli.

Mellan den 4 juli till den 20 juli kommer vi att skicka ner en volontärgrupp som ska arbeta tillsammans med Polisario nere i de västsahariska flyktinglägren. Gruppen består av åtta personer som alla har en bakgrund i SSU eller i arbetarrörelsen. Syftet med projektet är bland annat att annordna workshops i demokrati och ledarskap, men också att hålla i fotbolls- och volleybollturneringar för lägrens unga.

Vill du följa volontärgruppens arbete i Västsahara och södra Algeriet är det bara att hålla ögonen på den här bloggen.

Välkommen i kampen!

Inga kommentarer: